Page 1 of 1

Bagte småkager i fritiden: Så skred kommunen ind over for Anita

Posted: Sat Nov 23, 2019 8:10 pm
by PaCmAn
Bagte småkager i fritiden: Så skred kommunen ind over for Anita

Anita Bang Degn fik besked om, at kommunen ville hæve hendes arbejdstid i et ressourceforløb, fordi hendes sagsbehandler havde set, at hun havde bagt småkager i sin fritid.

https://fagbladet3f.dk/artikel/saa-skre ... over-anitaFor godt fire år siden blev Anita Bang Degn hovedperson i en opsigtsvækkende sag om overvågning, der gik det meste af Danmark rundt og også blev omtalt i udenlandske medier.

Det har haft store omkostninger for hende.

- I dag har jeg fået en lukket profil på Facebook, og jeg poster aldrig mere noget om, hvad jeg laver i min fritid, siger Anita Bang Degn.

- Kommunen skal ikke have adgang til billeder eller oplysninger, som kan bruges til at mistænkeliggøre mig, siger den 51-årige 3F’er.
Ville hæve arbejdstid på grund af småkager

En weekend i november 2016 bagte Anita Bang Degn småkager og lavede en portion chokolade til jul. Bagefter offentliggjorde hun billederne af de søde sager på sin Facebook-profil.

Kort tid efter blev Anita Bang Degn, der lider af rygproblemer og dengang ikke havde haft et fuldtidsarbejde i fire år, kontaktet af sin sagsbehandler i Aalborg Kommune.

Sagsbehandleren havde set opslaget på Facebook, og da Anita Bang Degn var i stand til at bage småkager, ville kommunen hæve hendes arbejdstid i et ressourceforløb som køkkenmedhjælper fra 12 til 16 timer om ugen, lød beskeden.
Stadig på vagt

3F Aalborg gik ind i sagen, som også fik daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på banen. Det hele endte med, at Aalborg Kommune måtte undskylde og offentligt beklage, at der var sket en fejl.

- Men sagen har haft rigtig mange konsekvenser for mig. Jeg har mistet lysten til at bage og overhovedet at være i mit køkken, siger Anita Bang Degn.

- Og jeg er stadig på vagt, i forhold til om kommunen holder øje med mig eller kommer og siger, at jeg skal sættes op i tid. Det var meget ubehageligt at være igennem, siger hun.
Mistænkeliggørelsen er det værste

Anita Bang Degn kan godt forstå, at der er behov for kontrol, i forhold til om folk snyder sig til sociale ydelser.

- Men det værste er mistænkeliggørelsen. Hvis jeg tager ind til byen med mine børn og går en tur, er der jo ingen, der kan se, at det tager mig tre dage med smerter at komme over, siger hun.

I sommer blev Anita Bang Degn opereret i sin ene skulder. Hun døjer desuden med psoriasisgigt, og ryggen volder stadig store problemer, da der ikke er væske i brusken mellem hendes ryghvirvler.

- Jeg kan få en operation, hvor min ryg bliver gjort stiv, men det synes jeg er lidt for tidligt. Så vil jeg hellere leve med smerterne, siger Anita Bang Degn, der i dag har et fleksjob hos en købmand i Aalborg, hvor hun sidder bag kassen ni timer om ugen.


...