Page 1 of 1

Hvor meget kan man stole på en positiv coronatest? Danmark og Norge er helt uenige

Posted: Fri Oct 02, 2020 9:19 pm
by PaCmAn
I Norge mener myndighederne, at 14 ud af 15 positive test i den brede befolkning vil være falske og fraråder derfor den form for massetestning, man laver i Danmark. Herhjemme afviser myndighederne, at falske positiver skulle være et nævneværdigt problem

https://www.information.dk/indland/2020 ... elt-uenige

Hvis du bliver testet positiv for coronavirus i Testcenter Danmarks hvide telte, kan du roligt stole på resultatet. Også selv om du ikke har nogen symptomer. Risikoen for, at det skulle være en falsk positiv, er fuldstændig minimal.

Det er vurderingen, hvis man spørger Statens Serum Institut (SSI) og Sundhedsministeriet.

»Specificiteten ved de PCR-analyser, som SSI foretager, antages at være tæt på 100 procent. Dermed bør der ikke være falsk-positive svar,« skriver ministeriet i et svar til Information.

Spørger man de norske myndigheder, får man et noget andet svar.

I Norge har man i modsætning til i Danmark valgt ikke at gøre det muligt for alle mennesker frit at booke en test. I stedet er det kun folk med symptomer, nære kontakter til smittede eller ved store udbrud på et sygehus eller plejehjem, at man bliver testet.

Det skyldes, at der ifølge Folkehelseinstituttet i Norge er »høj sandsynlighed for, at et positivt svar er falsk«, når smitten er så lidt udbredt i samfundet, som den er i øjeblikket.

I slutningen af maj vurderede de, at man i Norge ville skulle teste omkring 12.000 tilfældige personer for at finde én enkelt smittet. Til gengæld ville man i samme gruppe få hele 14 falske positive, hvor personer altså ville blive erklæret smittede uden at være det, og hvor man efterfølgende skulle lave smitteopsporing, isolation og karantæne uden nogen grund.

I Norge har det ifølge læge ved Folkehelseinstituttet Joakim Øverbø også været politisk diskuteret om man skulle gøre det muligt for alle frit at blive testet, men her valgte man altså at gå en anden vej blandt andet på grund muligheden for de mange falske positive.

»Der var et ønske om at bruge testene til at opfange flest muligt smittede for at hindre smittespredning i samfundet. Der måtte vi komme ind og prøve at forklare, hvad der er en rigtig brug af testene. Og at der kan ske fejl, selv om det er en rigtig god test,« siger Joakim Øverbø til Information.
De mindste decimaler

Spørgsmålet er, hvem der har ret. Svaret på det spørgsmål er centralt i forhold til, om det giver mening at tilbyde test til alle og enhver, sådan som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) besluttede at gøre den 11. maj. Og altså for om prestigeprojektet Testcenter Danmark, der skønnes at koste en milliard kroner at drive i seks måneder, måske i virkeligheden risikerer at gøre mere skade end gavn.

Kort efter ministerens beslutning om at tilbyde test til alle, kunne Berlingske beskrive, at flere medlemmer af Sundhedsstyrelsens rådgivende ekspertudvalg advarede imod tiltaget. Argumenterne var, at testresultatet kun er et øjebliksbillede på om testpersonen har coronavirus i svælget, og at et negativt resultat ville kunne give borgere en falsk tryghed, som kunne betyde, at de opførte sig mindre ansvarligt.

Men også falske positiver kan altså potentielt være et problem. I forbindelse med research til denne artikel har Information været i kontakt med tre sundhedsfaglige eksperter, der samstemmende vurderede, at der også i Danmark er risiko for en relativt stor andel falske positiver.

Ifølge Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin og medlem af det ekspertudvalg, som rådgiver Sundhedsstyrelsen om blandt andet den danske teststrategi, er problemet sandsynligvis så stort, at man helt burde lade være med at tilbyde test til alle.

»Det går ikke at teste folk uden symptomer uden grund, fordi forekomsten er så lav. Her duer selv ikke den bedste test, vi har. Hvis folk er syge, har relevante symptomer på sygdommen eller har været udsat for smitte, så er forekomsten højere, og så begynder det at ligne noget med sandhedsværdien af et positivt prøveresultat,« siger han.

Der er ellers bred enighed om, at virustestene har en meget høj såkaldt specificitet – og altså er meget sikre. Men det afgørende er præcis, hvor »tæt på 100 procent« de danske test er. For ingen test er 100 procent sikker.

»Man må sige, at testene generelt er gode. Men problemet er, at når man tester så uendeligt mange, som man gør, så begynder selv små tal at blive et problem,« forklarer Thomas Benfield, der er professor i infektionsmedicin ved Københavns Universitet og overlæge på Hvidovre Hospital.

Selv de mindste decimaler gør en stor forskel. I Norge antager man, at testen har en specificitet på mindst 99,9 procent, oplyser Joakim Overbø fra Folkehelseinstituttet til Information. Det betyder, at der i gennemsnit vil være én falsk positiv, hver gang man foretager 1000 test.

Det kan umiddelbart lyde meget sikkert, men når der er meget få smittede i samfundet, vil man få langt flere falske positive end reelle positive, hvis man tester bredt. Hvis du tester positiv for coronavirus, er der altså matematisk langt større sandsynlighed for, at du i virkeligheden slet ikke er smittet, end at du er det.

Siden Testcenter Danmark åbnede i slutningen af april og frem til den 11. juni blev der ifølge Sundheds- og Ældreministeriet foretaget 128.592 test og kun fundet 458 smittede. Antager man, at testen har en specificitet på 99,9 procent, vil 128.592 test i teorien medføre 128 falske positiver. Det svarer til mere end en fjerdedel af de i alt 458 positive test i Testcenter Danmark. Altså ikke 14 ud af 15, men trods alt en væsentlig andel.

Men det hele afhænger af, hvor sikre man antager testene er. Regner vi i stedet med en specificitet på 99,99 procent, vil de 128.592 test i Testcenter Danmark statistisk set kun resultere i knap 13 falske positive, svarende til mindre end tre procent af de 458 positive test.
Test af test

Og hvor sikre testene præcis er, ved ingen med sikkerhed endnu.

I Schweiz samarbejder organisationen FIND med Verdenssundhedsorganisationen WHO om at efterprøve de test, der findes på markedet. Ifølge deres opgørelser har en del af de tilgængelige test en specificitet på 100 procent, hvilket i teorien betyder, at der ikke vil være nogen falske positiver. Det er organisationen nået frem til ved i et laboratorie at teste prøver fra folk, som man ved er henholdsvis smittede og ikkesmittede for at se, om testene giver det rigtige resultat.
Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

»Men i den virkelige verden, når patienter kommer ind uden symptomer, er det en anden population – og ingen test er 100 procent specifik eller sensitiv,« skriver FIND i et mailsvar til Information og tilføjer, at de har lavet statistiske estimater, der viser, at sikkerheden ligger i et interval et sted mellem 96 procent og 100 procent.

Heller ikke her ved man altså præcis, hvor sikre testene er.

»Man skal have en guldstandard at sammenligne testen op mod, og i og med at det er en ny sygdom, så har vi ikke rigtig det,« forklarer Thomas Benfield.
SSI må dokumentere

Hos Statens Serum Institut anerkender afdelingschef Claus Nielsen, at der er en risiko for falske positive, da »ingen test« er 100 procent, når det handler om biologi.

Men han mener, at det er en rent »teoretisk risiko«, som i praksis ikke har nogen betydning i Danmark.

»Vi har ikke nogen mistanke om, at der er nævneværdige falske positive,« siger han.

Hvis testene reelt gav så mange falske positive, som Folkehelseinstituttet mener, ville SSI havde opdaget det, mener han.

»Så ville vi i hvert fald have set de få, som man ud fra en stikprøvekontrol ville finde. Men det har vi ikke gjort,« siger Claus Nielsen.

Konkret har Statens Serum Institut testet omkring 70 af de positive prøver fra Testcenter Danmark igen, oplyser han. Prøverne er »udtaget tilfældigt«, og ingen dem har altså vist sig at være falsk positive, forklarer Claus Nielsen.

»Det indikerer for mig, at vi er ret sikre på et positivt resultat. For ellers ville vi have set nogle falsk positive, når vi gentog testen. Så ville det jo komme frem, hvis det var halvdelen af dem,« siger han.

– Men når nu Norge mener noget andet og derfor ikke vil teste asymptomatiske, fordi der vil komme for mange falske positive, hvad tror du så det bygger på?

»Det ved jeg ikke. Man skal ikke være blind for, at der er enormt meget politik i det her. For det er også et spørgsmål om: Hvad vil man,« siger Claus Nielsen.

»I Danmark er strategien ’test, test, test’. Jeg ved ikke, hvad det er for en politik, Norge har, men det kan jo være et argument til at underbygge den politiske holdning og teststrategi, man har der.«

Claus Nielsens argument om en gentagelse af testen overbeviser ikke Thomas Benfield. Han påpeger, at valideringen bør ske med to forskellige metoder for at sikre, at testen ikke bare giver forkert udslag igen.

»Hvis en af dem har en fejl, så sker det nok også anden gang,« siger han.

Anders Beich vil gerne se SSI’s data, før han kan vurdere, om han mener, at de reelt har undersøgt problemet med falske positive.

»Hvis man siger, man har lavet valideringsundersøgelser, er man nødt til at vise det. Vi skal have indsigt i, hvem de har gentestet, på hvilken måde og under hvilke omstændigheder. Det er ikke nok bare at sige, at man har gjort det. Vi har at gøre med fagfolk, der siger, at de har en testkvalitet, som ingen andre kan hamle op med. Så må de dokumentere det,« siger han.

»Det er en helt normal problemstilling, at når man bruger sådan nogle test på en population med lav smitteforekomst, så fylder falske positive i billedet – og med meget lav forekomst fylder de næsten hele billedet. Det er ikke tilfældigt, at nordmændene siger, som de gør.«---